Forum Wędkarstwa Muchowego |
|||||
|
Wysłał: Marek Kot
Nie mieszczą się całe w małej torebce foliowej!!! Głowacica mająca pomiędzy 71 a 90 cm jest pyszna! Jest ona bardzo gruba w stosunku do swojej długości. Przy patroszeniu widać jak dużo tłuszczu (sadła?) gromadzi ona w jamie brzusznej. Mięso Jej tez jest tłuste, choć po obróbce termicznej jest białe, to jest w smaku delikatne, bez innych osci niż kręgosłup, żebra itp., jak u pstrąga! Czasami niektórzy łowcy wędza swoją zdobycz, niektórzy marynują ją na surowo w sosie sojowo - korzennym (suszi), ja moje głowacice robię na różne sposoby: w galarecie z rodzynkami, smażone w kawałkach w oliwie z oliwek, smażone w cieście francuskim, zapiekane na ziemniakach z rydzami i brokułami (i prawdziwym masłem). Bardzo ładnie wygląda też wypuszczona żywa do wody. Każdy ma prawo postąpić z nia w zgodzie ze swoim sumieniem, należy jednak zastanowić się, czy po półgodzinnym holu wypuszczona ryba ożyje, czy tez pierwsza lepsza wydra lub rybitwy bedą miały ucztę.
Wysłał: saltonsand