f l y f i s h i n g . p l 2024.05.19
home | artykuły | forum | komis | galerie | katalog much | baza | guestbook | inne | sklep | szukaj
FORUM  WĘDKARSTWA  MUCHOWEGO
Email: Hasło:
Zaloguj automatycznie przy każdej wizycie:
Jeśli jeszcze się nie zarejestrowałeś: Załóż konto

Ostani post! Temat: Informacjie o kiju muchowym do przepływanki. Autor: dabo. Czas 2024-05-19 10:01:42.


poprzednia wiadomosc Odp: Mam pytanie : : nadesłane przez Sokol (postów: 302) dnia 2014-12-18 10:33:26 z *.internetia.net.pl
  Teraz jest moda na nazywanie wszystkie Salveniusy w Polsce palią - a w wielu przypadkach to pstrąg źródlany
który jest czymś zupełnie innym niż palia a same palie są jeszcze mocno dzielone na podgatunki. Rozróżnienie
przy małych rybach do 35 cm nie jest łatwe... ciężko powiedzieć... w restauracjach już każda taka ryba jest palią
bo nazwa lepiej chwyta klientów, jest bardziej magiczna niż po prostu pstrąg ;) nie mówiąc już o tym że w MENU
coraz częściej pojawia się 'Arctic Char' - sama nazwa jest już bardzo smaczna ;))))
  [Powrót do Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem]    
 
Nadawca
Data
  Odp: Mam pytanie [0] 18.12 10:57
 
W hodowlach te gatunki są raczej już tak wymieszane ze sobą, że jakby zrobić badania porównawcze z naturalnymi populacjami rodzaju Salvenilus to to co pływa w stawach do niczego by już chyba nie pasowało w naturze. Tak więc rozpatrywanie tego jaki to podgatunek (czy nawet gatunek) w naszych realiach (wędkarskich i kulinarnych) jest już chyba ciut przesadzone ;)
 
  Odp: Mam pytanie [0] 18.12 10:59
 
W Lidlu leży obok pstrąga łososiowego
 
  Odp: Mam pytanie [1] 18.12 11:03
 
hodowle juz tak namieszaly ze niedlugo nie bedzie wiadomo jak ryba jest jaka ryba.
Bedzie po prostu ryba.
Jeszcze jak zaczna na calego z GM w hodowlach to bedziemy lowic "pstragoszczupaki z karotenem, lub karpia z genami trzody chlewnej i o smaku wedzonego lososia
 
  Odp: Mam pytanie [0] 18.12 13:02
 
też mi się zawsze chce śmiać , jak widzę te "łososiowe tęczaki " napchane karotenem, żeby
miały pomaranczowe mięso .... podobnie karmią łososie norweskie, zeby miały taki kolor mięsa,
czyli naturalny nie występujący w hodowlach :) ciekawe kiedy wymyslą coś , żeby kurczaki
miały żółta skórkę, ponoć juz niektórzy smarują rozcięczoną bejcą do drewna , bo jodynę było
za bardzo czuć xD
 
       


Copyright © flyfishing.pl 2002
wykonanie focus